miercuri, 30 martie 2011

RADIOGRAFIILE DENTARE



Radiografiile dentare reprezinta un instrument nelipsit in practica dentara. Acestea pot evidentia carii, structuri dentare ascunse si pierderi din masa osoasa, care nu s-ar putea observa la un examen vizual. Aceasta tehnologie foloseste proprietatile razelor X, care penetreaza obiectele solide, fiind absorbite mai mult sau mai putin. Din acest motiv structurile dense sunt redate cu alb, tesuturile moi cu nuante de gri, iar cavitatile cu negru, radiografiile aratand ca negativele unor fotografii.

Radiografiile dentare sunt impartite in doua categorii - intraorale si extraorale, in functie de pozitionarea filmului - in interiorul sau exteriorul gurii.

Radiografiile intraorale sunt cele mai obisnuite si redau o imagine detaliata, punand in evidenta cariile, radacinile dintilor, starea osului alveolar si a dezvoltarii dintilor.

- Radiografie cu film muscat (Bitewing) - Pun in evidenta coroanele dintilor, aratand in acelasi timp dintele de sus si cel corespunzator de jos. Aceste radiografii sunt folosite pentru urmarirea muscaturii, a cariilor dintre dinti si a pierderilor de masa osoasa.

- Radiografie retroalveolara periapicala - Aceasta radiografie evidentiaza dintele in intregime, de la coroana pana la radacina si osulin care aceasta este ancorata. Cu aceasta radiografie medicul poate observa problemele de sub linia gingiei, precum dintii impactati, abcesele, chisturile si schimbarile osoase.

- Status Dentar - Suma radiografiilor cu film muscat si periapicale ale fiecarui dinte. Aceste radiografii se folosesc pentru o examinare periodica.

- Radiografie ocluzala (maxilara si mandibulara) - Evidentiaza arcada dentara superioara (cerul gurii) sau cea inferioara (mandibula) . Este utilizata pentru a vedea dintii care inca nu au erupt, fracturi de maxilar, chisturi, abcese si obiecte straine.

- Radiografii digitale - Tehnologia digitala permite o cantitate mai mica de iradiere, procesul fiind desfasurat cu ajutorul unui computer. Un avantaj al radiografiilor digitale este faptul ca acestea pot fi comparate computerizat, pentru a scoate in evidenta diferentele invizibile pentru ochiul liber.

Radiografii extraorale implica pozitionarea filmului in exteriorul gurii si evidentiaza dintii, dar mai ales craniul. Se folosesc pentru examinarea dezvoltarii dintilor si a maxilarului, fiind mai putin detaliate decat cele intraorale.

- Radiografie panoramica (Ortopantomografie) - Un mecanism se roteste in jurul capului, aratand toti dintii si maxilarul pe un singur film. Pacientul trebuie sa stea absolut nemiscat. Se utilizeaza in tratamentul dintilor impactati, implanturi dentare, anormalitati osoase, tumori, fracturi, infectii, etc.

- Proiectii cefalometrice (Teleradiografii de fata si profil) - Radiografia evidentiaza intregul craniu si este folosita pentru a examina dintii in legatura cu maxilarul si profilul pacientului.

- Salivografie (Sialografie) - Examinarea glandelor salivare, cu ajutorul substantelor de contrast. Permite diagnosticul glandelor salivare - blocaje, boala Sjogren, etc.

Utilizarea radiografiilor

Vizualizand radiografiile unui pacient, medicul stomatolog poate observa:
- zone cariate invizibile cu ochiul liber, cum ar fi spatiile interdentare;
- carii dezvoltate dedesubtul obturatiilor;
- fisuri ale obturatiilor;
- pierderi din masa osoasa, asociate cu bolile parodontale;
- diverse probleme in canalul radicular;
- pregatirea si fixarea implanturilor, aparatelor ortodontice si protezelor;
- chisturi, cancer si alte schimbari asociate cu bolile sistemice;
- evolutia danturii la copii;

Riscuri

Toate tipurile de radiatii pot produce leziuni celulare, mai ales in cantitati mari. Insa radiatiile din timpul radiografiilor dentare sunt atat de mici, incat riscul problemelor este foarte mic. Totusi este bine ca femeile insarcinate sa evite aceasta procedura, mai ales in primele trei luni de sarcina. Fiecare cabinet de radiologie protejeaza pacientii cu ajutorul unei veste din plumb.