luni, 22 noiembrie 2010
Consecintele muscarii buzelor si a obrajilor
Problemele cavitatii orale nu sunt un fapt neobisnuit.
Oricine se confrunta cu ele din cand in cand. Astfel de probleme pot implica gingiile, limba, buzele, fata interna a obrajilor, palatul si planseul cavitatii, regiunea orofaringiana sau dintii.
Deoarece in zona buzelor nu sunt glande sebacee, ele sunt mai uscate decat restul tenului. Frigul, vantul, caldura excesiva, sau deficienta de vitamina B in organism pot cauza craparea lor si cu, timpul, imbatranirea lor.
Nu-ti umezi buzele si nu le musca. Saliva nu hidrateaza buzele ci, evaporandu-se, le usuca si mai rau. Muscatul buzelor e un obicei prost, care nu-ti va aduce decat cojirea sau craparea lor.
Buzele sunt de fapt membrane mucoase foarte subtiri, ce folosesc si ca organe de simt. Fac parte din tegument insa au o structura foarte modificata, care le face atat de susceptibile diverselor atacuri ale factorilor din mediu. Pentru a ne face o parere in legatura cu sensibilitatea buzelor este de ajuns sa precizam faptul ca pielea are 16 straturi celulare, iar buzele au intre 3 si maxim 5. In plus, datorita structurii particulare, buzele au cel mai mare risc de a se deshidrata. Vasele sangvine se afla la suprafata, ceea ce confera buzelor culoarea rosie. Studiile au demonstrat faptul ca organismul uman pierde de 10 ori mai multa apa pe la nivelul buzelor comparativ cu orice alta suprafata a corpului.
Pentru buze, aparitia deshidratarii poate fi sinonima unei crize locale. Factorii care induc aceasta stare sunt variati, iar cu majoritatea ne confruntam zilnic. Fie ca este vorba de aerul rece al iernii, fie ca este vantul si praful de pe strazi (cu care ne vom confrunta de acum inainte) sau umiditatea redusa din interiorul locuintei, toate vor avea efecte devastatoare asupra hidratarii buzelor. Iar dupa ce tesutul a devenit deshidratat iar apa a fost scoasa din celule, buzele devin atat de fragile incat crapa, se sparg si ajung chiar sa sangereze. Leziunile care apar, adesea, sunt si foarte dureroase, iar simptomele de acest tip (sangerare, durere) sunt cele care supara cel mai mult pacientul.
Consecinta cea mai devastatoare a acestor obiceiuri vicioase este CANCERUL.
Cancerul de buza poate fi detectat mai devreme decat celelalte tipuri pentru ca este mai vizibil. Apare sub forma unei mici ulceratii nedureroase, fiind confundate de multe ori cu o afta sau un herpes sau sub forma de nodul in grosimea buzei. Adenopatia (ganglionii mariti de volum) este intodeauna prezenta, iar starea generala nu este afectata decat in stadiile tardive.
Cancerul de limba -este mai frecvent intalnit la barbati, cu un debut insidios, sub forma de ulceratie, nodul sau o proliferare conopidiforma. Apare senzatia de corp strain, durere la inghitire, iar starea generala se altereaza datorita dificultatilor in alimentare.
Cancerul de obraz - in etiologia lui sunt incriminate si traumatismele mecanice produse de dinti, resturi radiculare, lucrari dentare prost realizate, igiena bucala defectuoasa, iar pentru tegumentele obrazului este incriminata expunerea indelungata la soare.
Semnele cele mai frecvente sunt:
- gustul acru in gura si pe buze;
- o plaga care nu se vindeca si sangereaza usor;
- durerea in gura care nu dispare;
- umflarea sau ingrosarea limbii;
- o pata rosie sau alba pe gingie;
- respiratia urat mirositoare persistenta.
Simptomele care apar mai tarziu sunt:
- dificultati la muscat si inghitit;
- probleme in miscarea limbii;
- pierderea dintilor;
- amortirea limbii si in alte zone ale gurii;
- pierderea in greutate.
Multe dintre aceste simptome pot fi cauzate si de alte probleme mai putin serioase. Daca unul dintre aceste simptome dureaza mai mult de doua saptamani este important sa consultati un medic stomatolog. Unul dintre examenele care poate sa puna diagnosticul de tumora este BIOPSIA.
Profilaxie si tratament
Alti pasi care pot fi facuti pentru prevenire sunt:
- ingrijirea danturii si o igiena dentara sanatoasa;
- tratamentul cariilor;
- extractia resturilor radiculare;
- tratamentul hiperplaziilor gingivomucoase ale vechilor purtatori de proteze incorecte;
- evitarea muscaturilor de obraz involuntare;
- controlul periodic al limbii si gurii;
- cei care fumeaza si beau alcool sa fie atenti la schimbarile de culoare, umflaturi, ulceratii care apar;
- o dieta sanatoasa;
- o expunere redusa la soare
Tratamentul este chirurgical, chimioterapic, iar prognosticul lor este rezervat. Depistarea precoce alaturi de radicalitatea interventiei, in contextul unui tratament complex duc la mari sanse de supravietuire a acestor bolnavi.
duminică, 14 noiembrie 2010
Ata dentara
De multe ori, unora dintre noi poate ne este lene sa ne periem dintii de 2-3 ori pe zi....insa altora, care tin foarte mult la sanatatea dentara, ne place sa urmam toate etapele de igiena orala.
Pentru ca v-am povestit intr-un articol anterior despre metodele de periere a dintilor, m-am gandit ca ar fii ideal sa va povestesc si depre metodele auxiliare, cum ar fi folosirea atei dentare cu tot ce implica ea.
Folosirea atei dentare este o etapa importanta in curatarea dintilor. Aceasta practica dureaza numai cateva minute si este frecvent recomandata de catre medici pentru mentinerea sanatatii dintilor. Aflati care sunt secretele folosirii atei dentare si care sunt modalitatile corecte de utilizare. Aceste aspecte sunt extrem de importante deoarece utilizarea necorespunzatoare dauneaza nu doar sanatatii orale ci si starii generale de sanatate.
Periajul dentar nu este suficient pentru a inlatura placa dentara, deoarece bacteriile sunt asezate si in partile laterale ale dintilor unde periuta nu poate ajunge. Prin folosirea atei dentare este inlaturata placa dentara existenta intre dinti si de-a lungul gingiilor.
Persoanele care nu intrebuinteaza ata dentara prezinta portiuni mai mari cu depuneri de placa dentara, decat cele care o utilizeaza.
Sunt medici stomatologi care considera ca folosirea atei dentare este mai eficienta decat periajul insusi. De aici, am putea conchide ca combinatia celor doua metode de igiena dentara asigura sanatatea dentara pentru o perioada lunga de timp.
Ata dentara - indicatii
- elimina resturile dintre dinti si de-a lungul gingiei;
- curatati suprafata dintilor;
- controleaza respiratia urat mirositoare
Folosirea corecta a atei dentare
Utilizati ata dentara o data pe zi, imediat dupa ce v-ati spalat pe dinti.
1. Rupeti o bucata din ata dentara de aproximativ 30-40 cm lungime. Puteti folosi ata cerata, cu arome sau fara, mai lata sau mai subtire. Toate au acelasi rol; e doar o chestiune de preferinta.
2. Bucata de ata dentara rupta se infasoare pe degetul aratator de la ambele maini. Intre degete se lasa aproximativ 3-5 cm de ata dentara libera pentru lucrul efectiv.
3. Pentru a introduce ata dentara intre dintii de sus, impingeti usor degetele, alternativ, folosind o miscare de zig-zag. In cazul dintilor foarte apropiati apasati usor in jos ata dentara printre dinti printr-o miscare de zig-zag.
4. Deplasati cu atentie ata in sus si in jos in spatiul dintre dinti. Asigurati-va ca ata dentara aluneca pe intreg spatiul dintre dinti, astfel incat sa curate si zona dintre dinte si gingie. Curbati ata dentara la baza fiecarui dinte, in forma literei C. Nu fortati pentru a nu va ranii.
5. Scoateti usor ata dintre dinti.
6. Desfaceti o bucata mica de ata dentara curata de pe unul dintre degetele aratatoare. Portiunea de ata dentara utilizata pentru curatare va fi infasurata pe celalalt deget, astfel incat sa ramana libera o bucata de ata dentara nefolosita. Cu aceasta repetati procedura de igienizare la urmatoarea pereche de dinti.
7. Repetati aceste etape pentru a curata spatiile dintre toti dintii, inclusiv dintii din spate.
8. Clatiti-va bine cu apa pentru a elimina reziduurile alimentare si cele din placa bacteriana.
Cand sa apelati la stomatolog?
Daca nu ati folosit niciodata ata dentara exista riscul ca la prima folosire sa apara sangerari usoare la nivelul gingiilor sau durere.Nu intrerupeti rutina acestui nou tip de igiena bucala.. Dupa cateva zile gingiile ar trebui sa se vindece. Daca sangerarea este masiva si nu se opreste sau daca gingiile sunt inflamate mergeti la consult stomatologic.
Practica duce la perfectiune
Utilizarea atei dentare este o abilitate pe care o veti stapani mai bine cu cat aveti mai multa experienta. Daca tehnica vi se pare dificila solicitati medicului stomatolog mai multe detalii.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)