duminică, 14 noiembrie 2010

Ata dentara


De multe ori, unora dintre noi poate ne este lene sa ne periem dintii de 2-3 ori pe zi....insa altora, care tin foarte mult la sanatatea dentara, ne place sa urmam toate etapele de igiena orala.
Pentru ca v-am povestit intr-un articol anterior despre metodele de periere a dintilor, m-am gandit ca ar fii ideal sa va povestesc si depre metodele auxiliare, cum ar fi folosirea atei dentare cu tot ce implica ea.
Folosirea atei dentare este o etapa importanta in curatarea dintilor. Aceasta practica dureaza numai cateva minute si este frecvent recomandata de catre medici pentru mentinerea sanatatii dintilor. Aflati care sunt secretele folosirii atei dentare si care sunt modalitatile corecte de utilizare. Aceste aspecte sunt extrem de importante deoarece utilizarea necorespunzatoare dauneaza nu doar sanatatii orale ci si starii generale de sanatate.
Periajul dentar nu este suficient pentru a inlatura placa dentara, deoarece bacteriile sunt asezate si in partile laterale ale dintilor unde periuta nu poate ajunge. Prin folosirea atei dentare este inlaturata placa dentara existenta intre dinti si de-a lungul gingiilor.
Persoanele care nu intrebuinteaza ata dentara prezinta portiuni mai mari cu depuneri de placa dentara, decat cele care o utilizeaza.
Sunt medici stomatologi care considera ca folosirea atei dentare este mai eficienta decat periajul insusi. De aici, am putea conchide ca combinatia celor doua metode de igiena dentara asigura sanatatea dentara pentru o perioada lunga de timp.
Ata dentara - indicatii
- elimina resturile dintre dinti si de-a lungul gingiei;
- curatati suprafata dintilor;
- controleaza respiratia urat mirositoare
Folosirea corecta a atei dentare
Utilizati ata dentara o data pe zi, imediat dupa ce v-ati spalat pe dinti.

1. Rupeti o bucata din ata dentara de aproximativ 30-40 cm lungime. Puteti folosi ata cerata, cu arome sau fara, mai lata sau mai subtire. Toate au acelasi rol; e doar o chestiune de preferinta.

2. Bucata de ata dentara rupta se infasoare pe degetul aratator de la ambele maini. Intre degete se lasa aproximativ 3-5 cm de ata dentara libera pentru lucrul efectiv.

3. Pentru a introduce ata dentara intre dintii de sus, impingeti usor degetele, alternativ, folosind o miscare de zig-zag. In cazul dintilor foarte apropiati apasati usor in jos ata dentara printre dinti printr-o miscare de zig-zag.

4. Deplasati cu atentie ata in sus si in jos in spatiul dintre dinti. Asigurati-va ca ata dentara aluneca pe intreg spatiul dintre dinti, astfel incat sa curate si zona dintre dinte si gingie. Curbati ata dentara la baza fiecarui dinte, in forma literei C. Nu fortati pentru a nu va ranii.

5. Scoateti usor ata dintre dinti.

6. Desfaceti o bucata mica de ata dentara curata de pe unul dintre degetele aratatoare. Portiunea de ata dentara utilizata pentru curatare va fi infasurata pe celalalt deget, astfel incat sa ramana libera o bucata de ata dentara nefolosita. Cu aceasta repetati procedura de igienizare la urmatoarea pereche de dinti.

7. Repetati aceste etape pentru a curata spatiile dintre toti dintii, inclusiv dintii din spate.

8. Clatiti-va bine cu apa pentru a elimina reziduurile alimentare si cele din placa bacteriana.
Cand sa apelati la stomatolog?
Daca nu ati folosit niciodata ata dentara exista riscul ca la prima folosire sa apara sangerari usoare la nivelul gingiilor sau durere.Nu intrerupeti rutina acestui nou tip de igiena bucala.. Dupa cateva zile gingiile ar trebui sa se vindece. Daca sangerarea este masiva si nu se opreste sau daca gingiile sunt inflamate mergeti la consult stomatologic.
Practica duce la perfectiune
Utilizarea atei dentare este o abilitate pe care o veti stapani mai bine cu cat aveti mai multa experienta. Daca tehnica vi se pare dificila solicitati medicului stomatolog mai multe detalii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu