duminică, 23 mai 2010

BOALA PARODONTALA


Afectiunile parodontale ocupa in acest moment o mare parte a cazuisticii de specialitate din tara noastra. O contributie la numarul crescut al parodontopatiilor in stadiu avansat din ultima vreme, o au neglijenta si lipsa masurilor de preventie oro-dentara, precum si o lipsa de informare a pacientilor cu privire la semnificatia, evolutia si tratamentul acestei boli. Pentru a intelege mai bine aceasta boala este nevoie de o intelegere a ansamblului de structuri care sunt afectate in evolutia sa.
Parodontiul insumeaza totalitatea tesuturilor ce inconjoara si sustin dintii in cavitatea bucala. El este alcatuit de substratul osos, mai precis osul maxilar si alveola, cat si de parodontiul moale si anume gingia impreuna cu ligamentele alveolare.
Boala parodontala este o afectiune cronica de tip inflamator si de origine microbiana a structurilor parodontale iar incidenta ei in rindul pacientilor este intr-o continua crestere in ultimii ani. Mecanismul de producere implica in prima faza o iritare a gingiei de catre toxinele eliberate de microorganismele din placa bacteriana, insa exista peste 170 de factori ce contribuie la declansarea ei, printre acestia putand fi amintiti o serie de factori locali: o igiena bucala deficitara, tartrul, pozitia dintilor pe arcade, cariile, lucrarile protetice incorect adaptate; factori generali ce cuprind varsta, predispozitia genetica, anumite boli cronice (ex.: diabetul zaharat) stresul, imunitatea scazuta, stari fiziologice (pubertatea, sarcina) insa si asa zisele “obiceiuri vicioase” ca fumatul, consumul de cafea sau bauturi alcoolice in exces etc.
Este foarte importanta o diagnosticare precoce si monitorizare continua, intrucat consecintele evolutiei acestei boli sunt foarte grave, printre ele numarandu-se chiar pierderea dintilor. Din acest motiv, un rol important il are profilaxia alaturi de o depistare precoce prin recunoasterea principalelor semne de aparitie a bolii.
Prima forma de manifestare clinica este inflamatia simpla a gingiei (gingivita simpla) care se traduce prin sangerari la periaj sau chiar la atingere, modificari de culoare de la rosu aprins pana la violaceu, alte manifestari locale (prurit, senzatie de tensiune interdentara). in general, boala este insotita de halena urit misoritoare, in special dimineata, dar si pe parcursul zilei, gust neplacut, hiperestezie dentara. Formele avansate aduc cu sine modificari ireversibile cum ar fi retractiile gingivale si mobilitatea crescuta a dintilor.
Tratamentul propriu zis este complex si nu implica vindecarea completa, ci mai degraba incetinirea evolutiei bolii si controlul factorilor etiologici. Acest lucru se obtine atit printr-o monitorizare atenta din partea medicului dentist, cit si printr-o educare a pacientului in domeniul sanatatii orale alaturi de stapanirea si insusirea tehnicilor de igiena la nivel local. Deasemenea, presupune vizitele regulate la cabinetul de medicina dentara, detartraj periodic (cel putin o data la 6 luni) periajul corect asociat cu folosirea atei dentare si a apei de gura.
Incetinirea procesului evolutiv poate fi obtinut de catre medic in cabinet, in functie de stadiul bolii, prin aplicatii locale cu substante antibiotice sau antiinflamatoare, tratament antibiotic pe cale generala, interventii chirurgicale (de la chuiretajul gingival si subgingival, gingivectomii, operatiile cu lambou, chirurgia osoasa alveolara) si echilibrarea ocluzala prin restaurari coronare, protetice, tratament ortodontic si imobilizare.
Dupa stabilizarea bolii se poate trece la terapii de intretinere prin vaccinuri de origine animala, vegetala, vitaminoterapie, folosirea de substante imunobiologice.
Considerata mult timp o boala cu evolutie incerta si cu un prognostic rezervat, boala parodontala poate fi astazi controlata prin proceduri terapeutice complexe si eficiente. Din acest motiv, este necesar sa fie privita ca un proces patologic complex care trebuie abordat prin asocierea unor masuri terapeutice medicamentose chirurgicale locale si generale, pe fondul respectarii normelor de igiena orala si a unei stari de sanatate generala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu