marți, 23 februarie 2010

Candidoza bucala



Este o infectie produsa de fungi din genul Candida si este cea mai frecventa micoza a cavitatii bucale. Candida albicans este o ciuperca prezenta in cavitatea bucala, fiind nepatogena.

Exista insa anumite conditii care o transforma intr-un microorganism agresiv, si anume: excesul de antibiotice, diabetul, sarcina si utilizarea contraceptivelor, medicatia imunosupresoare, bolile endocrine, igiena bucala proasta, fumatul, protezele vechi neadaptate etc.

Formele cele mai frecvente de candidoza sunt la nivelul gingiei si mucoasei bucale si se manifesta prin durere la atingere, masticatie, contact cu alimente, fisuri la nivelul comisurilor bucale.

Leziunile pot fi de forme variate: atrofice – zone eritematoase de culoare rosie catifelata, presarate cu zone de eroziune, asociate cu usturime, arsura, uscaciunea gurii; hipertrofice – zone de culoare alb-sidefie, reliefate, care nu se indeparteaza prin stergere, localizate pe gingie, obraz, palat, fata dorsala a limbii.

Reactia alergica se manifesta prin modificarea de culoare a gingiei, ea devine rosie intens, volumul este crescut, sangereaza cu usurinta, frecvent este asociata cu afectarea limbii si buzelor (glosita si cheilita).

Cavitatea bucala este colonizata de o mare varietate de germeni, cei mai multi neagresivi, dar care pot deveni patogeni atunci cand reactivitatea organismului scade. De asemenea, o data cu alimentele, in cavitatea bucala pot patrunde microorganisme straine de flora bucala obisnuita, unele cu o virulenta deosebita (streptococul betahemolitic).

Desi acest tip de reactii apare mai frecvent la nivelul pielii, mucoasa bucala poate fi si ea sediul unor manifestari alergice. Astfel de reactii se intalnesc cel mai frecvent la medicamente: antimalarice, aspirina, barbiturice, codeine, saruri de aur, indometacin, oxacilina, penicilina, streptomicina, conservanti si stabilizatori ai medicamentelor; la alimente: produse din carne conservata, mezeluri, lapte praf, oua, zmeura, fragi, branzeturi fermentate, peste, moluste; la guma de mestecat; la unele componente din pastele de dinti sau apele de gura.

Fata de agresiunile germenilor, cavitatea bucala prezinta o serie de mecanisme de aparare, precum: saliva (bogata in substante active de inhibare a microorganismelor), integritatea mucoasei bucale, tesuturile limfoide bucale (amigdalele palatine si linguale), mecanismele imune din mucoasa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu