Caria dentara este cea mai frecventa afectiune a dintilor , aparitia ei fiind determinata de trei factori si anume:
- flora microbiana - Streptococcus mutans a fost indicat drept bacteria cariogena primara si, in acelasi timp, s-a demonstrat posibilitatea transmiterii bolii carioase prin contaminarea cu acest germen intre oameni.
- alimentatia - cercetarile stiintifice au demonstrat ca hidrati de carbon (glucidele) sint singurii factori cariogeni. Adica “zaharul” este principalul vinovat de aparitia cariei dentare, deoarece produca mari cantitati de acid. Lipidele si proteinele a-au dovedit a fi lipsite de nocivitate. Asadar, incercati sa reduceti consumul de zahar din alimentatia copilului, mai ales cel sub forma de dulciuri (bomboane, caramele, fondante, prajituri etc). Mierea este mai putin nociva si poate fi inlocuita cu zaharul din ceai..
- - calitatea dintilor - calitatea structurilor dentare este rezultatul componentei genetice, modificata de totalul influentelor din perioada de formare (dinte care nutritia joaca un rol foarte important).Este important ca mamica insarcinata sa aiba tratate toata afectiunile stomatologice pentru a evita o infectie in timpul sarcinii care poate afecta si copilul.
In concluzie caria dentara este un proces ireversibil care evolueaza permanent si netratata la timp poate duce la pierderea dintilor de pe arcada!!
Alimentatia are un rol esential in asigurarea sanatatii dintilor. Copiii sunt cei mai mari consumatori de dulciuri si de aceea pe perioada dezvoltarii danturii consumul excesiv de dulciuri ii predispune la aparitia cariilor dentare.
Ajuta-ti copilul sa-si mentina o dantura sanatoasa, iar asta o poti face printr-o alimentatie echilibrata si o igiena bucala corecta.
Ce inseamna o igiena orala corecta pentru prevenirea aparitiei cariilor dentare?
Simplu, iata ce trebuie sa faci.:
- la copii sub 6 luni este bine sa le spalam gingiile cu un tifon steril umezit in apa (chiar daca nu au nici un dintisor in gura)
- spala-te pe dinti de cel putin 2 ori pe zi – recomand periutele din par natural, cu capatul rotunjit si mai mic pentru a putea peria corect toti dintii. Periuta se inlocuieste o data la 3 luni.
- cel mai important , nu uita sa te speli pe dinti inainte de culcare. Se periaza toate suprafetele dintilor dar si limba.
- pasta de dinti – contine fluor si factori de albire, astfel dintii tai vor fi mai sanatosi si mai albi.Fluorul protejeaza smaltul si previne formarea tartrului.
- apa de gura – indeparteaza resturile alimentare, au efect antibacterian si iti improspateaza respiratia. La copii nu se foloseste apa de gura ce contine alcool. Exista ape de gura speciale pentru copii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu